شاید بتوان نان و تنور را دارای جایگاه یگانه ای دانست که ریشه در جسم و جان ما دارد و این خود به تنهایی مبین
اهمیت تحقیق و پژوهش در این حوزه است. از طرفی دیگر در مناطق مختلف ایران، گونه های متنوعی از نان و تنور
وجود دارد که ثبت آنها در شکل گیری روایتی صحیح از ملتی موثر است. بررسی تنورها و نانهای مختلف درنواحی
گوناگونی ایران میتواند به نوعی بررسی یکی از مهمترین شاخصهی فرهنگی در نقاط مختلف این کشور باشد.
دراین پژوهش گونههای مختلف نانها و تنورهای مورد استفاده در شهر همدان ثبت و بررسی شدهاندکه این
بررسی شامل اطلاعات تاریخی، مباحث فرهنگی وجزئیات فنی به همراه ثبت مشاهدات است.
روشهایی که در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات به کار گرفته شدهاند، عبارتند از: مراجعهی حضوری به
مناطق ازپیش تعیین شده و مصاحبه با افراد مرتبط با عنوان و نانوایان، جمع آوری اطلاعات توصیفی و روایتهای
فرهنگی وآئینی مختلف درارتباط با نان وتنور(تصویربرداری– ثبت مکتوب– صدابرداری و …)، جمع آوری و دسته بندی
مطالب گردآوری شده با استفاده از روشهایی که ذکر شد، بررسیهایی نظیر پژوهش در مصالح و روشهای
ساخت تنور، سوخت و نحوهی عملکرد تنور، ویژگیهای ظاهری تنور، توصیف مواد تشکیل دهندهی نان، روش طبخ
نان، نوع نان و وصف ویژگیهای آن، نانوا و آداب نانوایی، باورها و عقاید مردم در این تحقیق آورده شده است.
کلید واژهها:
انواع نان، انواع تنور، نانوایی، فرهنگ نان، فرهنگ نانوایی، شهر همدان.
دانشجوی کارشناسی ارشد ایرانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، بنیاد ایرانشناسی *